23 ian. 2018
Asociatia Pro Educatione susţine în perioada următoare mai multe evenimente de diseminare şi promovare a instrumentului SMART, proiect finanţat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus+.
Primul eveniment a avut loc la Miercurea Ciuc la data de 22 ianuarie 2018. Participanţii la eveniment au fost psihologii şi consilierii şcolari din zona Ciucului.
Psihologilor şi conislierilor de carieră le-au fost prezentate scopurile şi rezultatele acestui proiect, partenerii participanţi, concepţia de potrivire abilităţi şi experienţele Asociaţiei Pro Educatione legate de testarea instrumentului SMART în cercul tinerilor.
Totodată angajaţii Pro Educatione le-au arătat psihologilor şcolari testul online şi le-au dat sfaturi practice cum se poate aplica testul în şcoli şi în cercul tinerilor pentru îmbunătăţirea activităţilor de consiliere şi orientare în cadrul şcolii şi în carieră, mai ales în cazul a tinerilor dezavantajaţi.
Partenerul acestor activităţi: Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationalā Harghita.
Instrumentul SMART se concentrează asupra tinerilor slab pregătiţi şi dezavantajaţi şi sprijină ocuparea unui loc de muncă prin instrumentele auto-cunoaşterii. Este un instrument ce poate fi utilizat uşor şi eficient în consiliere şi orientare de carieră, în munca cu tinerii pentru pregătirea acestora pentru piaţa muncii. Practic instrumentul aduce mai aproape tineretul cu lumea muncii prin unelte web şi media.
Inovativitatea instrumentului constă în faptul că aduce o nouă abordare prin arătând nu numai oportunităţile de carieră şi de muncă, ci potriveşte profilul locurilor de muncă vacante cu tinerilor utilizatori. Instrumentul este creat în aşa fel încât pune mare accent pe experienţele şi abilităţile tinerilor dobândite din afara sistemului de educaţie formală. Ca urmare, persoanele slab pregătite, cei care părăsesc timpuriu şcoala sau cei dezavantajaţi vor avea şansa să-şi descopere şi să-şi arate punctele tari şi aptitudinile. Un aspect important este ca individul şi caracteristicile acestuia să stea în prim plan, de a atrage atenţia asupra punctelor forte a tinerilor, precum şi asupra cunoştinţele, abilităţile dobândite pe cale informală.
Având în vedere specificaţiile instrumentului, aceasta va fi utilizat de către consilieri de carieră, instituţii de învăţământ, agenţii de recrutare la toate nivelele, local, regional, naţional şi european.
Prin proiectul SMART obiectivul dezvoltatorilor este depăşirea testelor de competenţă şi abilităţi disponibile momentan şi prin prelucrarea a diferitelor teste şi măsurători psihometrice să creeze o platformă pe care se poate arăta aspectele, punctele tari individuale, competenţele sociale, interesele deschizând astfel o oportunitate către tineri în găsirea celui mai potrivit loc de muncă. Un obiectiv secundar este conştientizarea angajatorilor în sensul că aptitudinile individuale, cunoştinţele informale, competenţele sociale a forţei de muncă sunt extrem de importante în ceea ce priveşte munca eficientă.
Proiectul SMART este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Erasmus+. Informaţiile din prezentul comunicat nu reflectă neapărat punctul de vedere al Comisiei.
Înapoi |