A RURITAGE egy olyan európai projekt amely azt akarja demonstrálni, hogy a kulturális és természeti örökség milyen módon tud a rurális vidékek fenntartható fejlesztésének és versenyképességének mozgatórugója lenni. A projekt nemrég nyílt felhívást intézett a rurális vidékek helyi szereplői felé, hogy csatlakozzanak a projekthez, mint Role Model-ek(követendő példák).

A pályázó Role Model-ek a környezetükben alkalmazott jó gyakorlataik előterjesztésével tudnak jelentkezni. A jó gyakorlatnak azt kell bemutatnia, hogy a helyi közösség milyen módon támaszkodik a kulturális és természeti örökségére a vidék regenerálási folyamatában. A felhívásra, amely 2018 október 31-ig érvényes, az EU tagállamaiból származó, de nem EU tagországbeli rurális közösségek jelentkezését is várják.

A felhívás révén kiválasztott Role Model-eknek nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy fejlesszék jó gyakorlataikat más Role Model-ekkel és a RURITAGE szakemberekkel való tapasztalatcserék révén. A RURITAGE Role Model-ek jó gyakorlatainak széleskörű promóciója által a térség ismertsége szerte a világon növekedni fog.
További információk a RURITAGE projektről és arról, hogy hogyan lehetsz Role Model, az alábbi linken találhatóak: https://en.unesco.org/ruritage/call-role-model/

A
 RURITAGE projekt  az Európai Únió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjában nyert támogatást.
A 2018-as ARS SACRA fesztivál programjába a Pro Educatione Egyesület egy filmvetítés szervezésével kapcsolódott be, Dóczy Péter "A lélek röpte itt és most" című filmjének vetítésére szeptember 18-én került sor a Jakab antal Házban.

"A lélek röpte itt és most"egy költői film Szent Terézről, a karmelhegyi Boldogasszony rendjének szerzetesnőjéről és az őt alakító színésznő egy napjáról.
A film a budapesti 4-es metróban és a Szent István Bazilika altemplomában játszódik.

A filmvetítést követően Darvas Piroska segítőnővér előbb egy fantázia meditációt tartott Avilai Szent Teréz A belső várkastály című könyve alapján, utánna pedig egy kötetlen hangulatú beszélgetés keretében a résztvevők megosztották benyomásaikat a filmmel és a meditációs gyakorlattal kapcsolatosan
Az olaszországi Bolognai Egyetem által kezdeményezett “RURITAGE – Rural Regeneration through systemic heritage-led strategies” nevű vidékfejlesztési projekt az Európai Únió  Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjában nyert támogatást. 


Május elején a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyezési Ügynőkségnél mutattuk be a SMART projekt előzményeit, valamint a SMART innovációs álláskeresésben segítő online eszköz nyújtotta lehetőségeket. Tiberiu Pănescu, az intézmény igazgatója együttműködéséről biztosított, a SMART eszköz elérhetőségét az ügynőkség internetes oldalán is megosztják, továbbá letesztelik miként hasznáhatják karrier tanácsadási tevékenységük során.
A SMART projekt szakközépiskolákban való népszerűsítésére szórólapok készültek a diákok, valamint a pedagógusok részére.
A szakmai fórumra a PEDAGÓGUS – ISKOLA –TÁRSADALOM
KAM - REGIONÁLIS ÉS ANTROPOLÓGIAI KUTATÁSOK központjában került sor 2017. november 29. - én.
A szakmai fórumra 2018 január 22-én került sor.

Cél:
  • ifjúságépítés, az oktatásból a munkaerőpiacra való átmenet segítése, a munakerőpiaci integráció segítése

  • készség és képesség mérés, egyéni profilok társítása, a munkahelyen elvárs készségek és képességeknek megfelelőenMultiplikátor képzésre hívunk minden olyan érdeklődőt, aki indíttatást érez magában arra, hogy korunk egyik aktuális kihívásában a migráns – menekült, migráció, menekültválság, tematikában szívesen elmélyülne, akár azzal a céllal is, hogy a megismert tartalmakat, üzeneteket további célcsoportoknak továbbadja.  
Célunk ezzel a képzéssel az informálás, érzékenyítés, párbeszédre hívás.

Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!