„Tanuló szervezet-e a miénk? Ha elmegyünk egy képzésre, beépítjük-e annak tanulságait a szervezet életébe? Milyen gyakran és milyen céllal értékeljük a munkákat? Szokás-e a szervezeten belül az, hogy visszajelzést adjunk? Milyen gyakran ismételjük meg ugyanazt a hibát?
Melyek az új formái a forrásteremtésnek? Szorongok-e a forráshiány miatt? A szervezet hozzáállása a pénzhez..., Mennyire téma és mennyire átlátható a szervezet pénzkezelése a szervezet tagjai számára? Méltó-e a munkás a maga bérére? Milyen gyakran elemezzük ki tudatosan az elvégzett munkát? Kimondhatom-e a véleményemet a felettesemnek? A szervezetemben van-e őszinte és nyílt beszéd? Hogyan jutunk el egy közösségre? Jó-e vagy rossz a konfliktus? Milyen rendszerességgel ünnepeljük meg a közösséget és az elért sikereket? Tesz-e a szervezet a burn out tudatosításáért? Hogy állunk mobbing terén? Hogyan kezeljük a tekintélyt? Vannak-e partnereim? Kérek-e segítséget? Meg tudom-e osztani a sajátomat? Tudjuk-e aktiválni egymás erőforrásait egy hálózatban?"

Önreflexív kérdések halmaza, melyek egy alapos, hosszan tartó közös munka és tanulási folyamat eredményeként lehetnek szakszerűbben megfogalmazva és képzéstervvé átdolgozva: a Pro Educatione operatív munkatársai a szervezetfejlesztés, a szervezeti kultúra, a vezetés terén tapasztalt szervezetekkel és szakemberekkel dolgozik együtt egy vezetőképzés tervén.

Egy saját, azaz kimondottan kisebb civil szervezetekre és keresztény szervezetekre kigondolt VEZETŐKÉPZŐRE régóta vágyunk. Egy olyanra, ami nem csak a legfelsőbb vezetőket célozza meg, hanem az olyan közösségszervezőket és munkatársakat is, akiknek egy-egy programot menedzselni kell és ezáltal már koordinálási felelősségük van. Illetve egy olyan vezetőképzőre, ahol a forrásteremtésről és a pénzzel kapcsolatos gondokról, örömökről nyíltan beszélni és tanulni lehet, de nem a profitszerzést tekinti a vezetés központi kompetenciájának. A hálózatunkban több kiváló példa és kezdeményezés van és volt ezen a téren és sok egyéni tapasztalat. Próbáltunk ezekből feltérképezni. Az Áradat Egyesület és Simó Irma öteleteinek köszönhetően, illetve Kerekes Istvánnal és a Kaleidoscope csapatával való hosszasabb, közös munkánknak, találkozásainknak köszönhetően összeállt a képzés tematikus terve, amely alapján a hálózati munkatársak igényeire is rákérdezhettünk, és amely immár véglegesítés előtt áll.

A civil szervezetekre szabott vezetőképzés tervének kidolgozása a szorongás témájú projektünk céljai közt van, melyet az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) támogat.

Vissza

Fotógaléria - 1 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!