Az Európai Únió által finanszírozott projekt egy gamifikációs tanulási felület fejlesztését is célozza
Hogyan lehetne jobban megvédeni a gyermekeket és a serdülőket a szexuális erőszakkal szemben? Tanulással! Ebben minden szakértő egyetért.

Éppen ezért, Palermóban elindult egy olyan projekt, amely első ízben ilyen szélesebb európai kontextusban, a szexuális erőszak megelőzésére és a témában való felnőttképzésre összpontosít. A nyolc különböző országból származó projektpartnerek egy olyan széles körben használható tanulási platform kidolgozásán dolgoznak együtt, amelynek segítségével bárki, nem szakmabeliek is, megtanulhatják, hogyan kell gyermekekkel, serdülőkkel megfelelően dolgozni, valamint a szexuális bántalmazás megelőzéséért tenni.

Sátortábor szervezése? Lányfocicsapat edzése? Plébániai ifjúsági csoport vezetője? A felnőtteknek számos ilyen helyzetben kell gyermekkel foglalkozniuk, noha nem igazán rendelkeznek megfelelő tudással, szakértelemmel ezen a téren.
„Annyi minden történhet: ki tudja hogyan kell viselkedni, ha egy felnőtt erőszakossá válik egy tábor ideje alatt? Vagy ha azt véled észrevenni, hogy egy gyerek bántalmazás áldozata lehet otthon? Ha magad is kísértve érzed magad vagy már átléptél határokat? Mindezek miatt érdemes a lehető legalacsonyabb ingerküszöbű és mindenki számára vonzó ajánlatot létrehozni.” – fogalmazza meg Michael Sommer, a projekt megálmodója, a német Akademie Klausenhof újságíró és projektvezető munkatársa.

A hároméves projekt az Európai Únió Erasmus+ programjának keretében nyert finanszírozást.
A projekt keretén belül létrejön egy tanulási platform, melynek felhasználói játékosan átjárhatnak különböző tanulási felületeket feladatokkal, tudásegységekkel, szcenáriókkal. ,
A platform különlegessége, hogy a grafikákat egy erre felkért spanyol művész rajzolja meg, Carlos Rivaherrera akit felhívás keretében választottak ki a partnerek.
„A képek emocionális hatása nagyon erős, és hatásuk is hosszú távú, ezért fektetünk ekkora hangsúlyt a jó minőségű grafikákra”

A Palermóban tartott első megbeszélésen született meg a döntés az egyéni tanulási területekről, az egyes partnerintézmények által felvállalt kidolgozandó témakörökről, mint az elkövetők, az áldozatok, a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tények és cselekvések, reakciók alapos áttekintéséről.

A platform nyolc nyelven lesz elérhető. Ezenkívül, a prevenciós szakemberek számára didaktikai anyagot is létrehozunk, valamint a témával kapcsolatos véleményekről szóló videókat is készítünk.

Az Akademie Klausenhof mellett további hét szervezet vesz részt a projektben Spanyolországból, Olaszországból, Görögországból, Ausztriából, Magyarországról, Romániából és Lengyelországból.

A lengyel partner, az Empowering Children Foundation, egy olyan országos szervezet, amely mintegy száz alkalmazottja a tanácsadás, megsegítés és képzés terén dolgozik a szexuális erőszak megfékezéséért. Ők gondoskodnak az elméleti tartalomról, míg az osztrák Die Berater partner felelős a tanulási platform programozásáért.

A Pro Educatione Egyesület az Áradat Egyesület szakembereit kérte fel szakmai partnernek a projektben való részvételre, Simó Irma és Schmidt Zsófia segítenek a szakmai tartalmak kidolgozásában.

Vissza

Fotógaléria - 4 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!