RURITAGE, proiectul nostru international axat pe tema patrimoniului cultural si natural a ajuns la o noua faza, intalnirile  bilateralede studiu si mentorare, in cadrul carora Molnar Sandor, presedintele Asociatiei Via Mariae a reprezentat organizatia noastra in vizita facuta la UNESCO Karawanken/Karavanke Geopark in august, anul acesta, iar la inceputul lui octombrie am avut placerea sa gazduim reprezentantii geoparcului pentru o vizita de 3 zile, cu ocazia caruia ei au luat parte, printre altele,  la un pelerinaj pe Calea Mariei si au participat la a 9-a editie a Conferintei Via Mariae.
RURITAGE este un proiect european care doreşte să demonstreze cum poate deveni patrimoniul cultural şi natural un motor al dezvoltării şi competitivităţii în zonele rurale. Proiectul a lansat recent un apel pentru actori locali din zonele rurale de a se alătura proiectului ca Role models (exemple de urmat) adiţionali.

Candidaţii interesaţi pot aplica prin submiterea de practici bune pe care le implementează în aria lor de activitate. Practica bună trebuie să demonstreze cum s-a bazat comunitatea locală pe patrimoniul cultural şi natural în regenerarea zonei în care trăieşte. Acest apel va fi deschis până 31 octombrie 2018 pentru comunităţi rurale atât din state membre EU dar cât şi state non EU.

Role model-urile adiţionali selectaţi prin urma acestui apel vor avea o oportunitate excelentă de a-şi dezvolta practicile bune prin schimb de experienţe cu alţi Role models dar şi experţi RURITAGE. Deasemenea, aceste practici bune vor fi prezentate unui public larg care are interes în dezvoltarea rurală. Promovarea amplă a Role Model-urilor RURITAGE va contribui la creşterea vizibilităţii internaţionale a zonei rurale din care provin.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul RURITAGE şi despre modul în care puteţi deveni Role Model, accesaţi acest link.

Proeictul RURITAGE a obţinut fonduri prin programul de cercetare şi inovaţie HORIZON 2020 a Uniunii Europene în cadrul grantului No 776465.
Proiectul  de dezvoltare rurală  "RURITAGE - Rural Regeneration through systemic heritage-led strategies" iniţiat de Universitatea din Bologna, Italia este finanţat prin intermediul programulul de cerecetare şi inovaţie al Uniunii Europene, HORIZON 2020. 
                                                                                                                                              
Al treilea eveniment de diseminare a avut loc la Gheorgheni la data de 19 februarie 2018. Participanţii la eveniment au fost psihologii şi consilierii şcolari din zona Gheorgheni.
Participanţilor la eveniment le-au fost prezentate scopurile şi rezultatele acestui proiect, partenerii participanţi, concepţia de potrivire abilităţi şi experienţele Asociaţiei Pro Educatione legate de testarea instrumentului SMART în cercul tinerilor.
Participanţii au primit informaţii cu privire la utilizarea instrumentului SMART, testul online şi li s-au dat sfaturi practice cum se poate aplica testul în şcoli şi în cercul tinerilor pentru îmbunătăţirea activităţilor de consiliere şi orientare în cadrul şcolii şi în carieră, mai ales în cazul a tinerilor dezavantajaţi.
Partener eveniment: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educationalā Harghita.
2017
Sep. 11.
Între 11 şi 21 septembrie 2017 la Şumuleu Ciuc
iratkozzonfel