Între 28-29 septembrie partenerii proiectului SMART s-au întâlnit la Miercurea Ciuc pentru a discuta activităţile proiectului, precum şi rezultatele cercetării.
A doua întâlnire transnaţională în România a condus echipa de proiect către setul de criteri pentru realizarea procesului de potrivire a abilităţilor.
S-a discutat despre rezultatele cercetării în literatura de specialitate. Partenerii au dezbătut şi rezultatele interviurilor cu angajatorii, ceea ce s-a relizat până în acest moment de către universităţile Paderborn şi Dundee.
Deasemenea echipa de proiect a adoptat un set de aptitudini generale a tinerilor slab calificaţi şi a persoanelor care nu pot intra pe piaţa muncii. Pe baza acestui set de aptitudini generale se va lucra în lunile care urmează în dezvoltarea instrumentului de potrivire a abilităţilor cu locurile de muncă vacante. 

Obiectivul proiectului de cercetare SMART (Erasmus+) este realizarea şi testarea practică a unui instrument online, inovativ care potriveşte profilul de abilităţi, aptitudini, trăsături şi interese a tinerilor cu cerinţele locurilor de muncă. Specificul instrumentului creat este faptul că nu se bazează pe diplome şi şcolarizări individuale, ci are în vedere în special caracteristici şi competenţe personale. Ideea este, recunoaşterea abilităţilor şi competenţelor dobândite pe cale non-formală
Instrumentul SMART se concentrează asupra tinerilor slab pregătiţi şi dezavantajaţi şi sprijină ocuparea unui loc de muncă prin instrumentele auto-cunoaşterii. Este un instrument ce poate fi utilizat uşor şi eficient în consiliere şi orientare de carieră, în munca cu tinerii pentru pregătirea acestora pentru piaţa muncii. Practic instrumentul aduce mai aproape tineretul cu lumea muncii prin unelte web şi media.  
Inovativitatea instrumentului constă în faptul că aduce o nouă abordare prin arătând nu numai oportunităţile de carieră şi de muncă, ci potriveşte profilul locurilor de muncă vacante cu tinerilor utilizatori. Instrumentul este creat în aşa fel încât pune mare accent pe experienţele şi abilităţile tinerilor dobândite din afara sistemului de educaţie formală. Ca urmare, persoanele slab pregătite, cei care părăsesc timpuriu şcoala sau cei dezavantajaţi vor avea şansa să-şi descopere şi să-şi arate punctele tari şi aptitudinile. Un aspect important este ca individul şi caracteristicile acestuia să stea în prim plan, de a atrage atenţia asupra punctelor forte a tinerilor, precum şi asupra cunoştinţele, abilităţile dobândite pe cale informală.       

Informaţii despre program

Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani (2014 - 2020), Erasmus+ îşi propune să contribuie la dezvoltarea competenţelor şi angajabilităţii (capacităţii de inserţie profesională) prin oferirea unor  oportunităţi de educaţie, formare şi activităţi de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decât nivelul precedent al cheltuielilor din perioada 2007-2013 şi reflectă importanţa pe care UE o acordă acestor domenii şi angajamentul de a investi în ele.

Mai multe informaţii:
www.eduproject.eu/smart
www.erasmusplus.ro

Înapoi

fotogaleria - 1 imagini

Calendar evenimente

     
iratkozzonfel