A SMART projekt konzorcium résztvevőinek első találkozójára, az ismerkedésre és a feladatok elosztására került sor május 11. és 12. között a németországi Paderbornban.

A SMART innovatív eszköz egy új megközelítést tesz lehetővé, amely által nemcsak a karrier lehetőségeket mutatják meg, hanem Európa szerte üres állások profiljával párosítja az eszközt használó fiatalok profilját.

A program dinamikájának és átszabhatóságának köszönhetően tanácsadók, ifjúsági dolgozók, tanintézmények, helyi, regionális, országos valamint európai szinten használhatják, a program bármikor, bármekkora területre kiterjeszthető. 
A Smart eszköz a fiatalok személyes profiljára fókuszál, amelyet a hasonlóan megfogalmazott munkaköri leírással párosít. Ezáltal az egyén kerül előtérbe.

Az Erasmus+ program indulásakor közel hatmillió fiatal van munka nélkül az EU-ban. Ugyanakkor több mint 2 millió állás van betöltetlenül, és a munkáltatók egyharmada saját bevallása szerint nehezen talál megfelelő képzettségű munkaerőt. A munkanélküli fiatalok aránya a 2008 14,7% - ról 2015 júniusában 20,7% -ra ugrott. (miközben néhány országnak sikerült a munkanélküliségi ráta lent tartása, addig az olyan országoknak, mint Görögország és Spanyolország 50% körüli aránnyal küzd. Mindez jelentős készséghiányt jelez Európában.

A Smart projekt egy stratégiai partnerség kezdeményezése, melynek célja innovatív módszerek fejlesztése és bevált gyakorlatok terjesztése, amely a szervezetek számára szakmai megújulást is jelenthet. Fontos szempont az ifjúsági terület és a munka világának összekapcsolása.

A SMART projekt fő célkitűzése a fiatalok képességeinek és érdeklődési köreinek a munkaköri és gyakornoki profilokkal való párosítása. Ezáltal nem csak a végzettséget igazoló dokumentumokra támaszkodhatnak, hanem a rendszer nagy hangsúlyt fektet a fiatalok informális képességeire, amelyeket a formális oktatási rendszer falain kívülről származnak. Ezáltal az alacsony képzettséggel rendelkezők, fiatal iskolaelhagyók vagy hátrányos helyzetűek esély kaphatnak erősségeik, képességeik felfedezésére.
A projekt célja egy olyan eszköz megépítése, amelyet könnyen és eredményesen lehet majd a karrier tanácsadásban és munkakeresésben használni.
A projekt másodlagos célja, felhívni a munkaadók és tanácsadók, oktatók figyelmét a fiatal munkavállalók erősségeire és informális úton szerzett képességeire és arra, hogy hogyan tudnák ezt szervezeteken belül kamatoztatni.

A Smart projekt által a fejlesztők célja túllépni a jelenleg elérhető tanácsadói és kompetencia, érdeklődés, képesség vizsgáló teszteken, amelyeket a megfelelő állás kiválasztásának érdekében használnak manapság. A napjainkban használt eszközök gyakran nem figyelnek a hátrányos helyzetű személyekre, a jelenlegi felmérések nem értékelik kellő mértékben az egyéniség jellemzőit.

Az online eszköz egy innovatív lehetőséget ad a fiatal munkakeresőnek egy saját profil létrehozására amely által megismerheti/felismerheti saját erősségeit, képességeit, érdeklődési köreit, ugyanakkor lehetőséget nyit a leendő munkaadóval való találkozásra és a megfelelő állás elfoglalására.    



Vissza

Fotógaléria - 0 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!