• Alapismeretek a fogyatékosságról

Négy órás bevezető képzés a fogyatékosságok típusairól, etiológiájáról, aktuális törvénykezési háttérről, fogalomtisztázások, fogyatékkal élőket gondozó családok jogai, iskoláztatási lehetőségek, alternatívák.
Akiknek ajánljuk: pedagógusok, hozzátartozók, gondozók, érdeklődők
  • Alternatív kommunikáció

Témák: általános és speciális kommunikációs módszerek, kommunikációs gátak különös tekintettel a különböző fogyatékosságokra, alternatív kommunikációs módszerek fogyatékkal élőknél, időskorúaknál, demens betegeknél, törvénykezési háttér, jogok, lehetőségek.
Akiknek ajánljuk: hozzátartozók, ápoló és gondozó személyzet, pedagógusok, téma iránt érdeklődők.

  • Személyi gondozó, szülő lelki egészsége – Elég jó szülő vagyok?

Témák: halmozódó szerepek a fogyatékkal élőket gondozó személyeknél, időmenedzsment, problémamegoldás, életszervezés, erőforrások megtalálása, egyén a családban, közösségben.
Akiknek ajánljuk: hozzátartozók, ápoló és gondozó személyzet, pedagógusok, téma iránt érdeklődők.

  • Konferencia – Együtt a fogyatékkal élőkért

Téma: A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata évente megszervezi az „Együtt a fogyatékkal élőkért” című konferenciáját, Csíkszeredában.
Akiknek ajánljuk: segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, diákok, szakemberek, szülők, fogyatékkal élők, illetve téma iránt érdeklődők számára.
A konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.          

  • Érzékenyítő és szemléletformáló programjaink során az óvodásokkal, általános- és középiskolás diákokkal, pedagógusaikkal kezdeményezünk beszélgetéseket a fogyatékkal élők világáról, valamint olyan, interaktív és játékos foglalkozásokat tartunk, amely révén a gyerekek, fiatalok egy kis időre a fogyatékkal élők köntösébe bújhatnak és megtapasztalhatják az egymásra utaltság és segítségnyújtás érzését.

   Önkéntes Program   
       

Önkéntesek képzése


A képzés célja: felkészítés szociális jellegű önkéntes munka végzésére.  Olyan készségek és képességek fejlesztése, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az önkéntes hatékonyan tudja ellátni feladatait, eredményesen járuljon hozzá a társadalom, a közösség épüléséhez és ezzel egyidőben személyes fejlődését is szolgálja.

A képzés célkitűzései:
-  az önismeret fejlesztése, az egyéni viszonyulásmódok, motivációk és határok feltárása
-  a szociális problémák megismerése, a rászorultságok és azokhoz való viszonyulásmód elsajátítása
-  az önkéntesség elméleti, jogi, etikai hátterének megismerése
-  a csoportban való működés fejlesztése, gyakorlati tapasztalatok szerzése
Felépítése: 100 órás (Magyarországon) akkreditált képzés, amely 2*35 órás interaktív tréningből és egy 30 órás gyakorlati részből áll
Akiknek ajánljuk: szociális önkéntes munkát végzőknek vagy arra készülőknek, továbbá önkénteseket fogadó szervezetek munkatársainak, önkéntesek munkáját irányítóknak, csoportvezetőknek
Megjegyzés: ezt a képzést a Pro Educatione egyesülettel együttműködésben fejlesztettük.
 
Önkéntes csoportvezetők képzése

Alapozó képzés aktív önkéntesek számára. A képzés során lehetőség nyílik a szociális karitatív munka megszervezéséhez szükséges készségek fejlesztésére, gyakorlatban hasznosítható ismeretek elsajátítására. A bentlakásos tréning alapja az élményszerű tanulás, amely a jelentkezők aktív részvétele által valósul meg. A képzést a szociális karitatív munkában tapasztalt trénerek vezetik.

Ízelítő a  képzés témáiból:  a Caritas: szervezet – közösség – lelkiség, kommunikáció, misszió, az önkéntes csoport küldetése, a csoport felépítése, munkája, működési elvei, csoportdinamika, a csoportfejlődés fázisai, szerepek a csoportban, a vezető szerepe, vezetési stílusok, önkéntesség, önkéntes-menedzsment, a projekt-tervezés lépései, az önkéntes szervezés folyamata.

Akiknek ajánljuk: aktív önkéntesek a Caritasnál vagy plébániai közösségben, csoportvezetők, vagy leendő csoportvezetők

Korai Nevelő- és fejlesztőközpont

Utazzunk gyermektémákban: 6 alkalmas képzéssorozatot szervezünk a szülő-gyermek kapcsolat, szülői önismeret, kisgyermek fejlődésének a kérdésköre mentén.
Akiknek ajánljuk: kisgyermekes szülők számára, akik gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekben érdekeltek

Baba születik, anya születik: 6-8 alkalmas képzéssorozatot szervezünk a várandósság témakörben – változások, testi-lelki felkészülés, vajudás-szülés, szoptatás.
Akiknek ajánljuk: várandós nőknek és párjaiknak.

Elérhetőség: Csíkszereda, Szék u. 147., tel.: 0751140067, e-mail: zsuzsa.demeter@caritas-ab.ro

Vissza

Fotógaléria - 0 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!