A filmszemle ideje: 2016. november 18-19., ART+Cinema
Fotókiállítás: 2016. november 17-20., Uránia Nemzeti Filmszínház
Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2016. november 19. 19 óra

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti jubileumi, XX. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát. Az akadémia az Irgalmasság Évéhez kapcsolódóan idén az irgalmat választotta a szemle hívószavának.
Közömbösségünk az önzésünk és képmutatásunk eredménye. Az irgalomnak teste és lelke van, ahogyan az embernek is, aki lelkes test és testi lélek. A szegénység mindig konkrét drámái ébreszthetnek fel bennünket lelkiismeretünk álmából. Az irgalom testi formái látszólag a test mozdulásai: jóllakatni az éhezőket, megitatni a szomjazókat, felöltöztetni a ruhátlanokat, befogadni a jövevényeket, ápolni a betegeket, meglátogatni a rabokat, eltemetni a halottakat – mindez azonban nemcsak test. Ahogyan az irgalom lelki megnyilvánulásai sem csak a lélek gesztusai: jó tanáccsal ellátni a bizonytalanokat, tanítani a tudatlanokat, inteni a bűnösöket, vigasztalni a szomorkodókat, megbocsátani a bántásokat, türelemmel elviselni a kellemetlen embereket, imádkozni élőkért és holtakért – mindez sem csak lélek. Test és lélek vagyunk – megbocsátásra, irgalomra éhes embertársak, zarándokok. Mindenki a társunk, a barátunk, a testvérünk, kívül-belül megszólítva vagyunk, „nem menekülhetünk el az Úr szavai elől,” mert „menthetetlenül egyek vagyunk”.

A nevezők a meghirdetett témát film vagy fotó formájában, a nevezési feltételekben részletezettek szerint dolgozhatják fel. Az akadémia olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el. Az előzsűri által a versenyprogramba választott munkák a közönség, az alkotók és a zsűri jelenlétében nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra, amelyet ugyancsak nyilvános értékelés követ. A zsűri három kategóriában (kísérleti film, kisjátékfilm, dokumentumfilm) ad ki díjakat (I., II., III.), illetve különdíjakat. A mozgóképművész és egyéb filmes szakok, művészeti egyetemek, illetve főiskolák hallgatóinak filmjeit külön kategóriában díjazza a zsűri. Ezen kategória magyar nyertese részt vehet a Port.hu Profissimo programban.

A port.hu 1996 óta a leglátogatottabb hazai programajánló portál, amely elkötelezett híve a sokszínű kultúra terjesztésének. 2016 elején életre hívták a Port.hu Profissimo programot, melyben a különböző művészeti ágakban kiemelkedően teljesítő, alkotó, értéket teremtő talentumoknak biztosítanak lehetőséget a bemutatkozáshoz és az országos ismertség megteremtéséhez. A tehetségeknek a port.hu rovataiban és a nyomtatott Port Magazinban az egyéni igényeknek megfelelően nyújtanak felületet, bízva abban, hogy az újságíróik által összeállított anyagok, portrék, interjúk, mások számára is inspiratívan hathatnak.

A fotópályázatra beküldött fotók közül a fotós zsűri döntése alapján az akadémia az Uránia Nemzeti Filmszínház emeletén kiállítja a legjobbakat. A díjak átadására a filmszemle díjkiosztóján kerül sor.

A pályázat határideje módosult: 2016. október 10.
A filmszemle ideje: 2016. november 18-19., ART+Cinema
Fotókiállítás: 2016. november 17-20., Uránia Nemzeti Filmszínház
Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2016. november 19. 19 óra

A szemlét követően az akadémia értékelő szakmai napot tart a filmesek és a fotósok számára, amelyen a nevezők és a zsűrik tagjai vesznek részt. Itt nyílik lehetőség átfogóbb konzultációra, eszmecserére.
További információ: film@faludiakademia.hu

Vissza

Fotógaléria - 1 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!