A Bethlen Gábor Alap támogatásával decemberben megvalósult előadássorozatunk keretében a szülői kompetenciák fejlesztésére fókuszáltunk, hálózatunk szakembereinek bevonásával, ezáltal is segítve a tagszervezeteink közötti együttműködést. 
Az előadások megszervezésére két helyszínen kerül sor, Csíkkarcfalvan, a helyi baba-mama csoportban, az Áradat Egyesülettel együttműködve, valamint Marosvásárhelyen több szülői csoportban a Pasztorális Bizottsággal és a Családpasztorációs Iroda szakemberével közös szervezésben.
Programunk keretében a csíkkarcfalvi baba-mama csoportban három kiselőadás/interaktív foglalkozás szervezésére került sor, amelyek során a karcfalvi és más szomszédos településeken élő kisgyermekes édesanyák fejleszthették szülői kompetenciáikat. December 1.-én Schmidt Zsófia pszichológus, az Áradat Egyesület munkatársa az erőszak és gyermekvédelem kérdéseiről tartott előadást (8 édesanya és 9 gyermek vett részt a programon). December 15.-én Tőke-Mátéffy Noémi pszichológus (Áradat Egyesület) a karácsonyra készülés témáját hozta, művészetterápiás megközelítése segített a résztvevőknek az ünnepre jobban rákészülni (8 édesanya és 7 gyermek vett részt a programon). A harmadik előadásra december 17.-én került sor, ennek keretében Ferencz Katalin egészségügyi asszisztens a lelki és testi egészség egyensúlyának kérdéseivel foglalkozott (11 édesanya és 8 gyermek vett részt a programon).

Előadássorozatunk Marosvásárhelyen három különböző szülői csoportban zajlott. December 5.-én a Szent Kozma és Damján plébánia elsőáldozói szülői csoportjának Bakó Marika családpasztorációs szakember tartott előadást  A szülő mint modell: kapcsolódás egymáshoz, Istenhez és gyermeinkhez címmel. Az előadáson 12 szülő vett részt. 
December 9.-én a Pasztorális Bizottsággal közös szervezésben, Cosma István pszichológus tartott előadást  Erőszakmentes kommunikáció - Kommunikációnk által falakat vagy hidakat építünk? címmel a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum tanárai és szülői számára. Az interaktív előadáson a tanárok és a szülők a rejtett erőszakkal telített kommunikáció buktatóiról, illetve a hatékony, asszertív kommunikáció előnyeiről hallgattak szakavatott felvezetést. Ezt követően számos kommunikációs gyakorlaton keresztül próbálták ki a résztvevők a saját bőrükön, hogy mi a különbség az asszertív és agresszív kommunikáció között, az utasítás és a kérés között, valamint hogy milyen hatást vált ki bennük, amikor valaki aktív figyelemmel hallgatja őket vagy ellenkezőleg. 
Szintén december 9.-én, a Lurkó kuckó Olajág szülői csoportjának körében, Bakó Marika Kapcsolatra épülő nevelés címmel tartott foglalkozást (15 szülő részvételével). 




Vissza

Fotógaléria - 12 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!