A 2021. március 2-30. között megvalósított, külföldi vendégmunkát tervezők részére szervezett felnőttképzési programról

Az Európai Unió Erasmus+ programja által finanszírozott NAMED (Vendégmunkás életutak mint a tanulási igények felmérésének eszközei - azaz Narratives of Working Migration as Tools for the Assessment of Education Demands https://www.nameducation.net/) projekt célja a vendégmunkások helyzetének és tanulási igényeinek megértése, és ezáltal egy kimondottan erre a célcsoportra szabott tananyag kidolgozása volt. A három projektpartner szervezet (Németországból az Alsó-Szászországi Katolikus Felnőttképző Egyesület -KEB, Lengyelországból a FEPS - Foundation for European Studies – Európai Tanulmányokért Alapítvány és Romániából a Pro Educatione Egyesület közreműködésében) összehangolt munkával 2020 őszén készítette el azt a felnőttképzési tananyagot, amelynek gyakorlatba ültetését és tesztelését minden partner saját célcsoportja körében valósította meg. 

A projekt részeként a Pro Educatione Egyesület és a Gyulafehérvári Caritas együttműködésében 2021. március 2.–30. között Gyergyószentmiklóson került sor egy olyan képzésre, amely a kompetenciafejlesztésre és gyakorlati tudás átadására összpontosított a külföldi vendégmunkást tervező ápolói csoport körében.

A résztvevők a Gyulafehérvári Caritas Egészségügy és Szociális Gondozás Ágazatának munkatársai, az “In Guten händen” - "Jó kezekben" projekt résztvevői, akik rendszeresen idős- és beteggondozóként dolgoznak vagy terveznek dolgozni Svájcban. 

A 32 órás képzés 8 alkalmat foglalt magába, és 7 fő vett részt rajta. 

A képzés témája és felépítése a résztvevők igényeire épült, felhasználva minél több tartalmi elemet a NAMED tananyag adta javaslatokból. 

A képzésben a résztvevők német nyelvet és gerontológiai alapismeretek tanultak, emellett mentálhigiénés témákat dolgoztak fel Simón Gyöngyvér, Hompoth Teréz és Simó Irma oktató szakemberek vezetésével. 

A gyakorlatközpontú tevékenységek alapját nagymértékben meghatározta a résztvevők tapasztalata és előzetes tudása. A képzés során a korábbi munkatapasztalataikat és tapasztalati tudásukat tudták rendszerezni és kiegészíteni a résztvevők. 

Visszejelzés oktatók részéről: "A téma, a tantárgy nem volt ismeretlen a résztvevők számára. Most inkább egy kicsit az elmélet oldaláról közelítettük meg azt, amit a gyakorlatban már végeznek." A képzés "nem volt új számukra, csak rendszerezte a tudásukat, tapasztalatukat. Inkább gazdagította az előző tudásukat, vagy nevet adott neki, például: értékek, identitás, konfliktuskezelés, asszertív kommunikáció." 

Visszajelzés résztvevők részéről: "Nagyon hasznos lesz a kinti munkámban mind az ápolásban tanultak, mind a német nyelvtanulás és a pszichológiai tanácsok is."
“Minden találkozás alkamáva kaptam olyan tudást amely segít." / "Önismeret, értékrend, nyelvtan, a gerontológiába való betekintés - ezeked adta."

A tananyag hasznos eszköz lehet olyan szakemberek, munkaközvetítéssel foglalkozó egyesületekek és cégek számára, akik nap mint nap vendégmunkásokkal dolgoznak, és hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy ez a csoport ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe a külföldi munkavállalása során. 

A NAMED tananyag elérhető négy nyelven a projekt honlapján: www.nameducation.net 







Vissza

Fotógaléria - 0 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!