A koronavírus járvány miatt és alatt újragondolt felnőttképzési programok

Egyesületünk idén is szorgalmazta azt, hogy legyen a hálózatban olyan közös felnőttképzési projekt, amelyben egy komplex társadalmi témát vagy problémát közelítünk meg és dolgozunk fel hálózati szinten a saját eszközeinkkel, módszereinkkel, lehetőségeinkkel. Erre a tagszervezetek 2020-ban is fogékonyak voltak. A koronavírus járvány kapcsán tapasztalt társadalmi és szervezeti kérdések kerültek ennek a közös hálózati projektnek a fókuszába. A hálózati tagszervezetek közül többen is úgy gondolták, hogy programjaikkal - ha szükséges, akkor akár új formákban is -, a járvány által érintett csoportok szolgálatába állnak. Azokat a kezdeményezéseket, amelyek ilyen jellegel indultak a Nyitott szívvel krízis időkben is. A Pro Educatione hálózat tagszervezeteinek szolidaritási kezdeményezései a COVID-krízis idején” címmel foglaltuk össze.

Eszerint a Gyulafehérvári Egyházmegye Pasztorációs Irodájának papokat, egyházi szereplőket, laikusokat sikerült megszólítani arra a célra, hogy szentmisék, napi imádságok, lelki anyagok online elérését biztosítsák a hívek számára már a karantén időszak kezdetétől fogva. Ebben a munkában néhány hét alatt világossá vált, hogy mennyire nélkülözhetetlen a jó technikai háttér a naprakész online tartalom előállításához, így a Pro Educatione ehhez járult hozzá. A Segítő Nővérek Kongregációja ugyanebben az időszakban az “Útkereszteződésben - Mindennapok lelkigyakorlata” című segédanyagot készítette el és publikálta. Ez lelkigondozók számára jelent hasznos segédeszközt a lelkigyakorlatok vezetésében, csoportfoglalkozásokhoz is használható, de az egyéni használatban is nagy segítség tud lenni. 2020 adventjén több lelkigyakorlatos csoportban Erdély több helyszínén is használták a tananyagot. A lelkisegély témájához kapcsolódott az Áradat Egyesület által működtetett SOS telefonos lelkisegély szolgálat részére nyújtott támogatás. Mivel a krízis idején megnövekedett a telefonos és emailes megkeresések száma, ebben a szolgálatban növelni kellett a betelefonálók vagy emailt írók rendelkezésére állás időkeretét, az önkéntesek számát, és ösztönözni kellett a kiképzésüket, folyamatos szupervíziójukat. Ez utóbbi téren (szakmai továbbképzés és szupervízió megvalósulása) tudott a Pro Educatione az Áradat Egyesülettel együttműködni. A Szent Gellért Alapítvány projektje a “lelKIÚT” interaktív kiállítás volt, amely akár egy egyéni “zarándoklatnak” is felfogható. Azzal a céllal jött létre, hogy lelki tartalmat, támaszt nyújtson az alapítványhoz kapcsolódó fiatalok és felnőttek számára a krízis idején, de a Pünkösd ünnepe szellemében. Ennek a programnak tudott hálózatunk a partnere lenni. Hasonlóan zarándoklat témájú volt a Mária Út Egyesület kezdeményezése, amely a “zarándokolj itthon”, “zarándoklat újraértelmezve” kulcsszavak mentén szerveződött, és a járványügyi szigorításoknak megfelelve próbálta a helyi szintű zarándoklatokat újratervezni és újraszervezni. Ebben inkább háttértámogató szerepe volt az egyesületünknek, miközben népszerűsítettük a kigondolt tartalmakat, kezdeményezéseket. Végül pedig a Katolikus Magyar Bibliatársulat online bibliakurzusát kell megemlítenünk, amely egy teljesen új kínálat volt az egyházmegyei felnőttképzésben (főként az online formát meg a nagy közönség számára elérhetővé tett tematikus előadás-struktúrát tekintve). A kurzus a járvány ideje alatt indult el, és nagy érdeklődésnek örvendett. Hálózatunkban ez a program egy jó bizonyíték arra, hogy vannak még felfedezhető, új vagy megújuló szakmai erőforrásaink.

Ebben a közös hálózati projektben voltak szervezetek, amelyek ezt az időszakot a szervezetfejlesztés különböző akcióra használták. A többnyire fiatalokkal és fiatal felnőttekkel dolgozó Romániai Magyar Cserkészszövetség és Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a szervezeti honlapjaik fejlesztésén, a különböző tartalmak jobb online megjelenítésén és az elérés/hozzáférés lehetőségeinek biztosításán dolgoztak. A hálózati együttműködés ennek a munkának a háttértámogatására irányult, de mint kiderült utólag, az e téren elért fejlesztések akár más felnőttképzési szereplők/szolgáltatók számára is hasznosak, tanulságosak, alkalmazhatóak lehetnek.

Amennyiben a nyolc kezdeményezést együttesen nézzük, látható, hogy ebben az időszakban több száz felnőttet sikerült direkt vagy indirekt módon elérni, a megvalósult projektek, programok hatása hosszú távú, az új helyzetekhez való rugalmas alkalmazkodás képességét pedig javában “megedzette” a krízis időszaka.

Vissza

Fotógaléria - 1 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!