Hálózati körben mindig jó összeülni, tanácskozni, de néha különösen sikerül a szellemi energiáinkat úgy mozgósítani, hogy azok a közös gondolkodást erősítik, közös lépésekre sarkallnak. Az a jó, ha ilyenkor egész évre kedvet kapunk egymástól tanulni és minél sürgetőbbnek érezzük egy-egy témában egymás tapasztalatait megismerni.

A 2020-as tavaszi találkozót március 2–3. között tartottuk, Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban.
A találkozón jelen volt majdnem minden tagszervezet képviselője és a Pro Educatione operatív csapat. 



Egy műhelymunkának köszönhetően kidomborodtak azok a közös témák, tevékenységi területek, amelyek több tagszervezetet is érintenek, amely területeken többen és más-más szempontból érzik szükségesnek cselekedni. Csak kulcsszavakban jelezve:
- az erőszakmentes kommunikáció,
- az elfogadás és szolidaritás, az idegengyűlölet elleni fellépés
- és a térségi vendégmunka, vendégmunkás lét.
Ez az a három kérdéskör, amely többünket foglalkoztat, illetve amelyeknek prevenciós és tudatosítói munkát szentelnénk.

A közös gondolkodás után dr. Bodó Julianna kulturális antropológus előadását hallgattuk meg, reflexiókat a ditrói eset kapcsán. Miért is nem szerencsés, hogy elcsendesült, hogy szőnyeg alá seprődik nagyon sok kérdés, amit ez az eset felvetett?

Másnap Kiss Adél kolleganőnk mutatta be a Pro Educatione operatív csapata által lebonyolított felnőttképzési kutatást. A jelenlévő tagszervezeti munkatársak elköteleződtek amellett, hogy lehetőségeik szerint közösen folytatjuk a kutatói munkát, kimondottan a szervezetek célcsoportjainak körében és kiélezve a katolikus felnőttképzés sajátosságaira.

Bodó Réka azt a szenior csoportokkal foglalkozó munkatársak körében végzett kérdőíves kutatást mutatta be röviden, amelyet a szegedi KIFE az Együtt a tudásért EFOP projektje keretében készített. A projektnek a Gyulafehérvári Caritas - Caritas Iskola és a Pro Educatione is partnere volt.

Kányádi Mónika Linda pedig összefoglalta a résztvevőknek a leglényegesebb információkat arról a kérdőíves kutatásról, mely a Nagybetűs életre szabva szintén EFOP finanszírozású, a szegedi Talentum Alapítvány által koordinált projektben végeztek el. Ennek a projektnek is partnerei voltunk, a Pro Educatione és a Gyulafehérvári Caritas önkéntes szolgálata.

Közösen gondolkodni, szabadon véleményt mondhatni, egy-egy kérdésben bátran vitatkozni, tabutémákat felszínre hozni... áldást és kegyelmet igénylő munka. Hálásak vagyunk érte!

Vissza

Fotógaléria - 3 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!