A Pro Educatione Egyesület és a Spektrum Oktatási Központ a Média–Tudatosság–Kreativitás közös programsorozatuk keretében, olyan személyeknek kezdeményezett képzést, akik foglalkozásokat vezetnek gyermek-, ifjúsági és szülői csoportoknak a médiatudatosság és az internetbiztonág témakörében.

A Légy az internetbiztonság Trénere! elnevezésű két modulos képzés első moduljára december 2-3. időpontban került sor a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A 15 résztvevő között ifjúsági és közösségfejlesztő civil munkások, valamint tanárok voltak. A meghívott oktató, a magyarországi dr. Baracsi Katalin LL.M, családjogi szakjogász, internetjogász a fiatal korosztály, az iskolások médiahasználatára, valamint a cyberbullying-megelőzés témakörére koncentrálva osztott meg értékes információkat, tapasztalatokat és jó gyakorlatokat a résztvevőkkel, amelyek biztos alapot jelenthetnek számukra a tudatos médiahasználat témájában tartandó foglalkozásaikhoz.


Bár a 21. század legfontosabb kompetenciájának is tartják a tudatos és biztonságos médiahasználatot, a székelyföldi szervezetek gyakran tapasztalják, hogy nincs még kialakulva ezen a téren egy hazai szakember-állomány, amelyre szélesebb médiaoktatási tevékenységet alapozni lehetne, akik pedig ilyen foglalkozásokat vezetnek, nagyon túlterheltek. Éppen ezért kezdeményezte a Pro Educatione a Légy az internetbiztonság trénere! képzést, amelynek célja olyan helyi szakemberek kinevelése, akik a saját tevékenységi környezetükben facilitátorrá válnak, és ők maguk is használni fogják az elsajátított anyagot a fiatalokkal és a felnőttekkel való munkájukban.

Az első modul kiemelt témája az online bántalmazás, a cyberbullying volt. Az első nap ismeretalapozó gyakorlatait és hasznos példáit követően, a második képzési napon a résztvevők jobban elmélyülhettek a témában és a részletes kérdésekben, megismerték a tudatos médiahasználattal kapcsolatos releváns szakmai felvetéseket, a szakirodalmat, valamint gyakorlati tanácsokat kaptak az internetes bántalmazás megelőzésére, illetve arra vonatkozóan, hogy miként tudnak erről hatékonyan kommunikálni különböző korosztályokkal.

A meghívott szakember, dr. Baracsi Katalin nem először járt már nálunk,  tavaly ősszel, szintén a Pro Educatione Egyesület és a Spektrum Oktatási Központ szervezésében, a Gyermekeink az interneten kétnapos programon tartott foglalkozásokat csíkszeredai és csíkszentdomokosi iskolásoknak, valamint szülőknek és pedagógusoknak.



Az internetbiztonsági tréner képzés januárban folytatódik, a második modulban a helyi kutatások megismerésére, továbbá a hazai kezdeményezésekre koncentrálva.




A képzés első moduljának megvalósulását a Bethlen Gábor Alap, valamint a Linzi Egyházmegye Osthilfe Segélyalapja támogatta.



A biztonságos internethasználat 2018 óta kiemelt témája a Pro Educatione Egyesületnek. Azt tapasztaltuk, hogy a szülők, pedagógusok nagy többsége nagyon nehezen tudja követni a gyerekek eszközhasználati szokásait, preferenciáit, az új online terek kommunikációjában rejlő csapdák kezelése is nagy kihívást jelent számukra, emiatt egyre inkább mélyül a digitális szakadék a generációk között. Programjainkkal próbálunk segítséget nyújtani, elsősorban a szülőknek és pedagógusoknak, felnőttképzésben dolgozó szakembereknek digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében, hogy ezt a tudást kamatoztatva, támaszt nyújthassanak a gyermekeknek, fiataloknak az internet és a közösségi oldalak biztonságos, etikus és tudatos használatában. Kezdeményezéseinkben számos szervezet szakmai partnerségére számíthatunk, mint a Spektrum Oktatási Központ, a Sapientia EMTE a média hatásait kutatócsoportja, a Juventutti Alapítvány .

Vissza

Fotógaléria - 6 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!