A Pro Educatione Egyesület szakiskolában tanuló, végzős diákoknak szervezett pályaorientációs jellegű, főként álláskeresésben segítő foglalkozásokat 2017. október 19-én és 20-án Csíksomlyón, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A két napon a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola két különböző szakiskolás osztálya vett részt a foglalkozásokon.
A foglalkozások első blokkja 3 részből épült fel: a fókuszcsoportos beszélgetés az elején a témára való ráhangolódást szolgálta, emellett a diákoknak az álláskereséséről, munkavállalásról alkotott gondolkodását igyekezett feltárni. Második lépésben rövid (1-2 perces) videókat vetítettünk, amelyek különféle munkahelyi szituációkban a rugalmasság, tudatosság, érzelmi stabilitás, kommunikáció, gyakorlatiasság és hagyományos gondolkodásmód kompetenciákat mérték. Ebben az első fázisban az értékelés egyéni volt, a különböző (preferált/választott) reakciókhoz társított pontok alapján. A diákok a tesztelés végére láthatták, hogy a felsorolt 6 kompetencia közül melyekben erősek. A harmadik lépésben pedig egy kisokos csomagot kaptak a diákok, amelyek tartalmát röviden a foglalkozáson átnézhették: önéletrajz modellek, motivációs levél, vállalkozás-tervezést vagy épp munkaügyben való tájékozódást segítő anyag, olvasnivaló, hasznos linkek. Úgy véljük, egy kézenfekvő segítség lehet ez a csomag a munkavállalásra indulásban, az iskolából a munkaerőpiacra való átmenet időszakában.

A foglalkozások második blokkjának a tudatosítás és a jövőkép-alakítás volt a célja. A fiatalok az egyéni tervük és szakmai álmuk megfogalmazása után számbavették azokat az esélyeket, melyek már most segítik őket a terveik megvalósításában, és azokat a nehézségeket, akadályokat, amelyek útjukba állnak, melyeket le kell győzniük. Minden résztvevő, a jövőbe gondolva, elhelyezte egy „pályaegyenesen” azokat az állomásokat, amikor sikerült megvalósítania valamennyit a terveiből. A kiscsoportban való munka lehetővé tette, hogy mindenki egyénileg bővebben is kifejtse, átgondolja, csiszolja a témával kapcsolatos terveit, ugyanakkor, hogy reflexiót kapjon a csoportvezetőtől és a csoport tagjaitól is.

A diákoknak tehát lehetőségük volt megismerkedni az egyesületnek egy európai Erasmus+ projektjében kifejlesztett, kompetenciamérő eszközének első verziójával. Folytatni szeretnénk a foglalkozást ezekkel a csoportokkal, hiszen az eszköz haszna akkor lesz teljes, amikor a kompetenciamérés eredményeit konkrét állásajánlatokkal tudja összevetni. Ezzel egy következő alkalommal foglalkozunk majd.

A program szervezője: Pro Educatione Egyesületwww.proeducatione.ro
Támogató: Hargita Megye Tanácsa www.hargitamegye.ro
Szakmai háttér: az egyesület Erasmus+ SMART című projektje http://eduproject.eu/smart/de/
A program címét a Vad Fruttik együttes dalából kölcsönöztük: https://www.youtube.com/watch?v=SY4...
Fotók: https://www.facebook.com/pg/proeducatione/photos/?tab=album&album_id=1501823049902658

Vissza

Fotógaléria - 6 fotó

Eseménytár

     
Institutio Pro Educationem Transilvaniensis (Pro Educatione) Egyesület
Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat
RO – 530203 Miercurea Ciuc, str. Szék nr. 147
Tel.: +40-266-372.126, Fax +40-266-372.145
Mobil: +40-722-388.651
office@proeducatione.ro
Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!